Thursday, September 26, 2013

Cinch Energy Tea Mix – Teh Istimewa Shaklee

Tempoh hari dalam suratkhabar ada keluar berita menyatakan teh yang dijual di kedai-kedai (teh timbang) boleh menyebabkan kanser. Sedangkan teh sebenarnya mempunyai banyak khasiat, terutama teh merah (Rooibos), teh putih dan teh hijau. Teh putih? Jujurnya saya pun tak pernah tengok teh putih ni macamana rupanya.

white tea
Teh Putih
Untuk minum berjenis-jenis teh ni macam susah aje. Takkan sehari nak minum 4-5 jenis teh kan?
Ada penyelesaiannya…Energy Tea Mix
Cinch energy tea mix adalah campuran teh-teh terpilih iaitu teh merah, teh hijau dan teh putih. Bahan-bahannya secara details:
  • Taurina
  • Maltodextrin – bahan daripada jagung
  • Rooibos Red Tea Extract –tumbuhan herba dari Afrika … dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
  • Green Tea Extract
  • White Tea Extract –teh yang menjalani pemprosesan paling minimum
  • Matcha Green Tea Powder – teh hijau gred tertinggi dai Jepun (the greener than green superfood)
Kalau nak cerita faedahnya memang panjang, jadi cukuplah cerita tentang teh-teh aje kot. Yang lain-lain mungkin saya cerita di lain lembaran.
Teh-teh merah, hijau dan putih ni digunakan sejak zaman berzaman dalam perubatan Cina. Antara kegunaanya:
  • Anti-mikrob
  • Imunostimulan
  • Anticarcinogenic
  • anti-inflammatory
  • perlindungan terhadap penyakit jantung
  • Anti oksidan – perlindungan dari kanser
  • Mengubati lukemia (laporan dari Mayo clinic)
  • Mengawal kerosakan DNA
  • Menurunkan paras kalori dan kolesterol
  • Detoxifiers
  • Stmulator tenaga &  kehilangan lemak
Satu paket teh ini mengandungi 28 sticks (seperti dalam gambar). Harganya RM119 (termasuk pos). Memang mahal, tapi berbaloi-baloi. Ia bertindak sebagai energy booster juga. Dalam gambar tu nampak agak pekat sebab background hitam, tapi warna dia light-light saja. Kalau nak jimat boleh buat satu jag :)
Jadi penggemar teh tak perlu risau lagi dengan ancaman kanser, teh ni boleh membantu mengelak kanser!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to IMMAMANSOR.COM
Designed by IMMA 2017