Friday, September 5, 2014

SENARAI SET PRODUK



Set Kesihatan Keluarga (Family Health Wellness)
1. Vita-lea (Multivitamin)
2. B-Complex
3. Vita C
4. ESP Soy Protein
5. Vita-lea for children

Set Protein untuk tumbesaran (growth)*
1. Meal Shakes
2. ESP Soy Protein
3. Performance Natural Orange**
* terutama untuk kanak-kanak, pesakit selepas pembedahan, aktif bersukan, berpuasa,
   mereka yang sibuk (tidak sempat mengambil sarapan)
** menggantikan air yang hilang dalam badan / seperti minuman isotonik,
    juga sesuai untuk para jemaah yang mengerjakan umrah dan haji

Set Kulit Cantik / Antioksidan / Antipenuaan
1. Vitamin B Complex
2. Vita C
3. Vita E Complex
+ ESP Soy Protein
+ Vivix
+ Nutriferon

Set Untuk Kecerdasan Minda (Khas untuk Pelajar / Eksekutif )
1. B-Complex
2. Lecithin
3. Ostematrix
4. Omega Guard
5. ESP Soy Protein
6. Cinch Tea Mix

Set Untuk Kesihatan Sendi
1. Joint Health Tablet (mengandungi Vitamin C)
2. Ostematrix
3. Omega Guard

Set Untuk Kesihatan Penghadaman
1. ESP Soy Protein
2. Alfalfa Complex
3. Herb-Lax
4. Peppermint Ginger Plus*
* Baik untuk senak perut

Set Kawalan Gula
1. Vita-Lea (Multivitamin)
2. Vita C
3. GLA Complex
4. Zinc Complex
5. Alfalfa Complex
6. ESP Soy Protein

Set Kesihatan Peredaran Darah / Jantung
1. Omega Guard
2. Vita E Complex
3. Lecithin
4. Garlic
5. Alfalfa Complex
6. ESP Soy Protein

Set Resdung/Alergi/Asthma/Ekzema
1. B-Complex
2. Vita C
3. Alfalfa

Set Pertahanan/Imunisasi Badan
1. Nutriferon
2. Vita C
3. Zinc Complex
4. Garlic

Set Kelangsingan / Set Kurus
1. Lecithin  @ Omega - untuk pemecahan lemak
2. Herb-Lax @ Alfalfa - detoks
3. Cinch Shake Mix*
4. Cinch Tea Mix**
3 & 4 optional ESP
* untuk mengurangkan pengambilan makanan  antara waktu makan
** meningkatkan tenaga, ketahanan badan dan mengurangkan rasa mengantuk dan lapar

Set Super Detoks
1. Alfalfa Complex
2. Garlic
3. DTX Complex (detoks untuk hati)

Set Revitalizing (khas untuk kesihatan hati)
1. DTX Complex
2. Nutriferon

Set Flawless Beauty
1. Vita C
2. Collagen Powder
3. Vivix

Set Untuk Kesihatan Lelaki
1. Omega Guard
2. Vita E Complex
3. Zinc Complex*
* Memperbaiki masalah prostat lelaki

Set Untuk Kesihatan Wanita
1. GLA Complex
2. Ostematrix
3. Omega Guard
4. Zinc Complex*
*Ovulasi wanita

Set Penjagaan Dalaman Wanita
1. Vita E
2. Alfalfa

Set Lengkap Hamil - Trimester I
1. Vita-lea (Multivitamin)
2. B-Complex (mengandungi asid folik)
3. Vita C
4. Ostematrix

5. ESP

Set Lengkap Hamil - Trimester II dan III
1. Vita-lea (Multivitamin)
2. B-Complex (mengandungi asid folik)
3. Vita C
4. Ostematrix
5. Omega Guard

6. ESP

Set Berpantang / Pembedahan*
1. Vita-lea (Multivitamin)
2. B-Complex
3. Vita C
4. Zinc*

Set Menyusu (Set 3M)
1. Vita-lea (Multivitamin)
2. B-Complex
3. Vita C
4. Alfalfa
5. ESP Soy Protein
6. Ostematrix

Cara Pengambilan Vitamin Shaklee

Cara Pengambilan Vitamin Shaklee - General / Umum

Credit to Hafsah Mardhiah

Biasanya max intake ada tulis di botol vitamin. Tapi dosage boleh disuaikan mengikut keperluan customer.

Mostly vitamin tak kisah ambil pada bila-bila waktu asalkan lepas makan dan tak bertembung dengan vitamin tertentu. Kecuali ada certain sahaja yang memang kita suggest ambil waktu2 tertentu.

Untuk vitamin yang sama, cara pengambilan mungkin berbeza bagi setiap kes. 

Di bawah adalah general guide pengambilan Supplement Shaklee. Boleh tukar ikut kesesuaian.
  1. Sustained Release Vitamin C 500mg - 1 biji after meal, kecuali untuk orang yg sakit teruk, perokok, resdung teruk boleh suggest 2 biji setiap hari. Kalau demam pun boleh amek 2 biji, patah dua supaya cepat diserap oleh badan.
  2. Chewable Vita-C Plus 100mg - After Meal. Kanak-kanak: 1 biji sehari, Dewasa: 3-5 biji sehari.
  3. BComplex - 1 biji after meal (After breakfast / lunch sbb vitamin ni memberi tenaga). Kalau tgh under lots of stress, boleh makan 2 biji. 1 biji pagi & 1 biji tghari. Maximum pengambilan 4 biji sehari. Kanak-kanak umur 9 tahun ke atas dah boleh ambil BComplex 1 biji sehari sahaja sebab pelajar sangat-sangat memerlukan BCompleks ni.
  4. Vitalea - 1 biji after meal. Boleh ambil 2 biji untuk org yg ade masalah HB rendah, atau kurang darah. Tak bolehambil bersama Vitamin E, GLA, susu/Ostematrix/kalsium pada masa yang sama kerana akan menghalang penyerapan iron.
  5. Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari.
  6. ESP - Max 3 sudu besar sehari. Boleh bancuh dgn apa2 minuman macam susu / milo / jus. Jangan guna air panas sebab protein rosak dalam high temperature. Untuk ibu mengandung dan menyusu, 1-2 sudu besar sehari dah cukup. Untuk kanak-kanak, setengah atau 1 sudu besar sahaja.
  7. Ostematrix - 2-4 biji sebelum tidur malam. Ini kerana masa tidur adalah masa paling lama kalsium boleh ada dlm badan. Biasanya, 2 biji sehari dah mencukupi. Tapi kalau orang yang langsung tak minum susu, boleh ambil 4 biji. Bagi yang ada sakit pinggang / belakang yang teruk boleh juga ambil 4 biji untuk hilangkan kesakitan tu.
  8. Vitamin E - 1 biji after meal. Tak boleh ambil dengan dengan Vitalea, Alfafa, dan GLA pada masa yang sama kerana mengganggu penyerapan Vitamin E.
  9. Nutriferon - 1-2 sachet seminggu untuk tingkatkan imunisasi. Atau boleh ambil bila perlu sahaja ketika sakit, demam, iaitu 1 sachet pagi dan 1 sachet malam hingga sembuh.
  10. Meal Shakes - Dewasa: 1-2 sudu besar sehari. Kanak-kanak kecil: Setengah sudu teh. Kanak2 lebih besar: 1 sudu teh sehari. Bancuh dlm apa2 minuman sejuk/suam sahaja sebab protein rosak dalam temperature panas.
  11. Performance Drink - Boleh ambil berapa banyak dan bila-bila masa. Ia macam air isotonik 100 Plus. Untuk bulan puasa, boleh ambil 1 sudu besar masa sahur dan 1 sudu besar masa berbuka.
  12. Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast
  13. Advance Joint Health Tablet - 2 biji sehari after meal. (1 biji after breaskfast & dinner)
  14. Lecithin - Untuk slimming: 6 biji sehari after meal (3 biji after lunch & dinner. Atau 2 biji after breakfast, lunch & dinner). Untuk kecerdasan otak, rambut yg cantik dll : 1-2 biji sehari. Untuk kanak-kanak 9 tahun ke atas dah boleh ambil 1 biji lecithin utk perkembangan otak. Boleh ambil bersama OmegaGuard juga.
  15. GLA Complex - 1-2 biji sehari. 1 biji setiap selepas meal.
  16. Omega Guard - Ibu hamil / menyusu : 1 biji sehari after meal; Orang biasa atau yang nak slim: 3 biji sehari; Kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1 biji 2-3 kali seminggu; Kanak-kanak yg lebih besar: 1 biji sehari.
  17. Zinc - 1 biji before or after meal.
  18. Collagen Powder - 1 sachet daily sebelum tidur malam
  19. Herb Lax - 2-4 biji, 2-3 kali seminggu sebelum tidur malam.
  20. DTX Complex - 1-2 biji sehari after meal
  21. Garlic - 2 biji sehari after meal.
Credit : Puan Fazlina Samsudin (Rakan SID) 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to IMMAMANSOR.COM
Designed by IMMA 2017